Tips voor een snellere Drupal website

performancedrupal.png

Wil je de performance van jouw Drupal website opschroeven? Begin dan eerst met deze 6 basis tips van Evan Barter, ontwikkelaar bij FuseInteractive:

- Activeer CSS en Javascript compressie
- Zorg ervoor dat Alternative PHP Cache (APC) is ingeschakeld en geconfigureerd
- Verwijder onnodige modules
- Verhelp zo veel mogelijk PHP errors, eventueel mbv dblog of syslog module
- Controleer of de MySQL quere cache is geactiveerd en juist is geconfigureerd
- Gebruik sprite images waar mogelijk

Mocht de website daarna nog niet snel genoeg zijn dan heeft Barter nog 5 andere tips voor verdere optimalisatie, zoals het cachen van views en blocks.

Uiteraard bevat de documentatie op Drupal.org ook goede tips op dit gebied, zie Drupal caching, speed and performance.

Voor wie dieper in de materie wil duiken is er een video op Drupalize.me beschikbaar. Hierin wordt o.a. uitgelegd hoe je MySQL, PHP en Apache optimaal kunt configureren en hoe je Varnish kunt inzetten voor nog meer snelheidswinst.

Hoewel een Drupal website met deze tips aanzienlijk aan snelheid wint, hoeft dit nog niet op te gaan voor aangemelde gebruikers vanwege het wegvallen van de cache functie. Met wat gevorderd configuratiewerk kun je de laadsnelheid voor gebruikers die zijn ingelogd toch nog verlagen, zie daarvoor deze sessie op DrupalCon 2011.

Tot slot, al deze zaken komen ook woensdag 18 februari aan bod, tijdens de gratis webinar "Solving the top 5 drupal performance issues", georganiseerd door Acquia.